Vries (Drents Vreeis). Een esdorp in de gemeente Tynaarlo.
Vries ligt in een bosrijke omgeving met veel boerenland tussen de grote steden Assen en Groningen en heeft met beide steden een busverbinding. Met name aan de zuidkant richting Assen rukken industrieterreinen en nieuwbouwwijken op. Aan de westkant van Vries ligt het natuurgebied de Holten dat beheerd wordt door Staatsbosbeheer. Het is alleen toegankelijk voor wandelaars. [Wikipedia] .
En dat natuurgebied, daar aan de Westkant van Vries, is waar de mysteries opduiken.
Wie heeft gewandeld in de bossen achter Vries, tussen Zwartedijk, Hooiweg en Esakkers in, is het misschien opgevallen. Tenminste als deze zelfverzekerde wandelaar van de begaande paadjes af durft te stappen.
Ik ben van dat begaande paadje afgestapt, tezamen met twee mede wandelaars die de plek hebben ontdekt in een gedurfde prijzenswaardige voorbereidende expeditie. De groep bestond uiteindelijk dus uit drie wandelaars. Over het getal drie en de voordelen hiervan, zeker als het om expedities gaat met als doel om mysteries nader te verklaren dan wel te benoemen ga ik hier nu niet verder op in. Ik noem hier expres ook 'verklaren'. Want grapjurken die menen het door oudheid en mysterie doordrenkte landschap van Drenthe te vervuilen met hun zelf (vaak slordige) imitaties van Keltische grafheuvelen, Trojenburchten et cetera dienen ontmaskerd te worden.
In de bossen ten westen van Vries, van het begaande paadje af. Ik zal hier nu niet de exacte locatie benoemen. U zult snappen dat het niet de bedoeling is dat deze plek een bedevaartsoord wordt voor mensen met kwade bedoelingen, kwakzalvers, misbruikers van het occulte en zogenaamd 'goedbedoelde' malafide reiki practiserenden die menen hiermee een platform te hebben om extra 'energie uit het universum mee te kunnen ontvangen'.
Wat er bekend is
Bouwsel 1: een cirkel van keien
Ruwe schematische weergave van keien cirkel
Zoals u kunt zien is bouwsel 1 een nog niet nader verklaarde vorm in het boslandschap opgebouwd uit keien. Sommige stenen zijn bemost, andere niet.
Bij nader onderzoek van deze plek vallen er diverse zaken op
- Er hangt een stoel in de boom
- De cirkel is omgeven door varens
- Er groeien bijzonder veel klavers
- Er zijn aanstalten gemaakt tot een hut
Poging tot hut
Dit zijn slechts de visueel waarneembare observaties. De présence van leylijnen is niet bevestigd. Een wichelroede expeditie moet nog plaatsvinden.
Tot dusver zijn er nog geen directe aanwijzingen die sturen in de richting van een authentiek bouwwerk uit bijvoorbeeld de IJzertijd of de creaties van een boven nader verklaarde grapjurk.
Activiteiten rondom Vries uit de (late) ijzertijd zijn inmiddels bewezen met het in de 19e eeuw opgeduikelde meisje van Yde. Thans is deze uiterst bijzondere vindplaats besmoezeld met een imitatie van een levensboom om voorbijgaande toeristen in eigen land een zogenoemde 'zen' dan wel een 'down to earth' experience te geven. Een uiting van kunst? Museum stuk? Wie het gewurgde geconserveerde lijk wil aanschouwen zou daarvoor naar het Drents Museum moeten togen alsmede daar ook het duo 'het paar van Weerdinge' te bewonderen.
Kort en goed, tot dus ver het eerste verslag. Een uiteenzetting van de tweede vondst zal spoedig volgen.